Quin és l´origen dels gelats?

Establir un punt d´origen dels gelats no és gens fàcil.

No va ser fins el S.XIII que el gelat es va arrelar a Europa gràcies a Marco Polo que, al tornar d´un dels seus viatges a l´Àsia, va portar unes receptes de postres gelades que es van posar molt de moda a les Corts Italianes. Durant els anys següents aquestes receptes es van anar difonent per les Corts reials d´Europa gràcies als casaments entre els nobles.

Abans del desenvolupament dels nous sistemes de refrigeració, el gelat era un element molt luxós que estava reservat per a les ocasions especials.

No va ser fins l´any 1660 quan els gelats van començar a arribar a la gent del poble gràcies al sicilià Francisco Procope, el qual va obrir una gelataria. La qualitat dels seus productes van tenir tan èxit que fins i tot rei Lluís XIV el va anar a visitar per felicitar-lo.

Dos descobriments van ser importants per a la indústria del gelat: un va ser quan al S.XVI es va descobrir que el nitrat d´etil barrejat amb neu produïa fred. L´altre, el descens crioscòpic o descens de la temperatura de solidificació, que va permetre  mitjançant un recipient envoltat d’una mescla de gel i sal o aigua i sal a baixes temperatures, congelar begudes i sucs de fruita ensucrats només batent-los.

En els seu origens el gelat no era un producte lacti sinó que més aviat estava fet a base de fruita i no va ser a partir d´aquests dos descobriments que es van poder fer els primers gelats amb textura cremosa.

Sabieu que els gelats es mengen més i durant tot l´any en països freds com Finlàndia o Suècia que en els paísos on fa més calor?

Comparteix aquest post!

About the Author : nautilus


0 Comment

Enviar un comentari

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Publicació relacionada